Doping Uluslararası Toplantılar

Doping Toplantıları

DOPİNG HAKKINDA YAPILAN SON ULUSLARARASI  TOPLANTILAR :

 Avrupa Konseyi Dopingle Mücadele Uzlaşımı 12. İzleme Grubu Toplantısı,  9-10 Kasım 2000 tarihleri arasında Strasbourg’da yapılmıştır.

 44 ülke, 5 Uluslararası Spor ve Eğitim Kuruluşu ve 6 Uluslararası Spor Federasyonundan toplam 93 kişinin katılımıyla yapılan toplantıya Türkiye, Portekiz, Yunan, Bulgar, Romen, Alman ve İtalyan Doping Kontrol Merkezi ilgilileri katılmıştır. Bu toplantıda Türkiye'yi temsilen Türkiye Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Aytekin Temizer katılmıştır.

 Toplantıya özel olarak çağırılan İtalyan Doping Kontrol Merkezi Başkanı son günlerde İtalyan Gazetelerinde yer alan Olimpiyatlara katılan İtalyan sporcularının peptid hormonlarla doping yapmaları konusunda açıklayıcı bir konuşma yapmıştır. Konuşmada gazetecilerin gerçeği yansıtmadığı, idrar numuneleri ile peptid hormon analizinin tek parametre ile sonuca varılamayacağı açıklanıp yarışma öncesi kan analizinin gerektiği ve bunun da etik problemleri olduğu vurgulanmıştır.

 Bu toplantıda Türkiye'yi ilgilendiren aşağıdaki kararlar alınmıştır:

 1. 22-25 Ekim 2001 tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’da, Türkiye Doping Kontrol Merkezi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesince yapılacak olan "Avrupa Komitesi Danışma Ziyareti" programlanmıştır. Bu ziyarete 3 Avrupa konseyi üyesi katılacak ve aşağıdaki konuda görüş alış-verişi yapılacaktır:
  a. Dopingle Mücadele Ulusal Politikalar,
  b. Dopingle Mücadele ilgili Kural ve Kanunlar,
  c. Kalite standartları,
  d. Spor federasyonları,
  e. Türkiye Milli Olimpiyat komitesi ve etkinliği.
 
 
 2. 25-27 Ekim 2001 tarihinde İstanbul’da yaklaşık 40 ülkeden 100 civarında kişinin katılacağı Avrupa Konseyi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Merkezimizce ortak olarak hazırlanacak  Uluslararası Doping Semineri planlanmıştır.

 Seminerin konuları:
  a. Beslenme ürünleri ve doping,
  b. Biyolojik sıvılarda peptid hormon analizi,
  c. Türkiye’de dopingle mücadele çalışmaları,
  d. Bağımsız doping numunesi alıcıları ve görevleri,
  e. Dopingte hukuki problemler,
  f.  Dünya Dopingle Mücadele kurulu (WADA) görev ve yetkileri,
  g. Dopingle Mücadele eğitimi ve bilgi akışı yöntemleri.
 
  3. Avrupa Bildirgesine imza koyan ülkelerden doping İlaçlarının ve yöntemlerinin kullanılması konusunda önleyici hukuki çalışmaların uyumu tartışılmış ve özellikle bu konuda kanunu olmayan ülkelere öneriler sunulmuştur. Özellikle anabolik steroid ve peptid hormonların satın alınması konusunda ülkemizde narkotiklere uygulanan kısıtlamaların getirilmesi istenmiştir. Cezalandırma işlemlerinde de sporcuların yanı sıra, hekim, masör, antrenör gibi sporcunun yanındaki kişilerinde  uygun doping cezalarının verilmesi istenmiştir.

 4. Her ülkede yasalar ile kurulmuş bir dopingle mücadele komisyonunun bulunması ve eğitimin bu komisyon vasıtasıyla yürütülmesi istenmiştir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Yüksek Sağlık  Kurulu tarafınca hazırlanan bu konudaki yönetmelik istenilen tüm konulara cevap verecek şekilde olup çok hızlı bir şekilde yürürlüğe girmesi olumlu bir adımı oluşturacaktır.

 Toplantıya katılan ülkeler yapmış olduğu doping eğitim çalışması ürünlerini sergilemişler ve bu konularda bilgi alış verişi yapılmıştır.



Doping Adsl Duyurularına Geri Dön


Kategori: Doping Adsl Duyurular